انواع شیر برقی آبیاری قطره ای و بارانی

بازدید: 2669

شیر برقی آبیاری یک دستگاه هیدرولیکی برقی برای قطع و وصل جریان آب در مسیر آب است. این دستگاه برای باز بسته کردن جریان آب از یک هسته الکترومغناطیسی به سلونوئید بهره می برد. به همین دلیل به شیر سلونوئیدی یا سلونوئید ولو نیز معروف است. در سیستم های آبیاری مکانیزه و هوشمند، معمولا از دستگاه کنترلر آبیاری و چندین شیر برقی که از کنترلر فرمان می گیرند استفاده می شود. به کمک کنترلر و شیر برقی می توان فضا های گسترده را به مناطق مختلف تقسیم کرد و هر کدام را بصورت جداگانه مدیریت کرد.

انواع شیر برقی و نحوه عملکرد آنها

همانطور که گفته شد، هسته اصلی شیر برقی را سلونوئید موجود در آن تشکیل می دهد. می شود گفت این قطعه کوچک، قلب دستگاه به شمار می رود. در حالت معمول، شیر برقی ها را به دو دسته 1. در حالت معمول بسته (Normally Close)  2. در حالت معمولی باز (Normally Open) تقسیم بندی می کنند. تفاوت این دو نوع شیر در نحوه قرار گرفتن هسته الکترومغناطیسی آنهاست. بدین ترتیب با متصل شدن جریان برق به سلونوئید موجود در شیر سلونوئیدی، هسته آن جا به جا می شود و آب در مسیر لوله جریان می یابد.

شیر برقی نصب شده

اجزا شیر برقی

  1. بدنه اصلی: بدنه شیر برقی ها معمولا از جنس پلیمر با کیفیت، فلز برنج یا چدن ساخته می شوند. این ویژگی به استحکام و مقاومت این وسیله کمک می کند تا استحکام لازم برای مقاومت در برابر فشار سیال را داشته باشد.
  2. بوبین: این قسمت از یک سیم پیچ از جنس فلز مس یا آلومینیوم تشکیل شده است. با عبور جریان برق از سیم پیچ، میدان الکترومغناطیسی ایجاد شده باعث می شود تا انرژی الکتریکی به انرژی حرکتی تبدیل شود. همین ویژگی کمک می کند تاجریان سیال در درون شیر باز یا بسته شود.
  3. فنر: فنر موجود در دستگاه کمک می کند تا پس از قطع جریان برق، هسته فلزی سلونوئید به مکان اولیه اش باز گردد.
  4. دیافراگم: دیافراگم در داخل محفظه دستگاه بالا و پایین می رود و به این ترتیب قطع و وصل جریان سیال را کنترل می کند.
  5. سیم های ورودی: سیم های ورودی به دستگاه وظیفه انتقال برق به بوبین و هسته را به عهده دارند. به کمک سیم های ورودی، برق مورد نیاز برای استفاده از شیر تامین می شود.

 نحوه عمکرد شیر برقی

انواع سایز شیر برقی

از آن جا که شیر های برقی در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند و در بسیاری از قسمت ها کاربرد دارند، کارخانه های تولید کننده در سایز های متنوع و مختلفی از جمله  ، ، 1 ،  1 ، 2 ، 3 ، 4 و 6 اینچ تولید و عرضه می کنند. همچنین شیر های برقی از اتصالات پیچی، فلنج یا بست های ویکتالیک برای قرار گرفتن بر روی سیستم استفاده می کنند. از همین رو برای انتخاب صحیح باید با توجه به نیاز سیستم مورد نظر، برای تهیه و خرید شیر برقی اقدام کرد.

نحوه نصب و راهنمای استفاده از شیر برقی

برای نصب شیر برقی آبیاری به جهت هوشمند سازی سامانه آبیاری باید نکات مختلفی را مدنظر قرار داد. نصب صحیح و بدون اشکال به افزایش طول عمر شیر برقی کمک می کند و باعث می شود تا در آینده دچار مشکل نشود. پیش از نصب شیر برقی بهتر است در مسیر جریان آب، از یک شیر توپی استفاده کنید. به این ترتیب هنگام سرویس کردن شیر برقی، فقط کافیست تا شیر توپی پشت آن را ببندید تا شیر برقی به راحتی در دسترس باشد. از طرفی به یاد داشته باشید که اتصالات رزوه ای شیر برقی را با نوار تفلن به خوبی آب بندی کنید.

در نظر داشته باشید که استفاده و بهره برداری بهینه از شیر برقی ارتباط مستقیمی با دستگاه کنترلر آبیاری دارد. دستگاه کنترلر آبیاری این امکان را به شما می دهد تا شیرهای برقی را بصورت مجزا و خودکار، با وارد کردن اطلاعاتی از جمله مدت آبیاری و فواصل آبیاری  به خوبی زمان بندی کنید.

کنترلر آبیاری

جانمایی شیر برقی

با توجه به اینکه معمولا لوله های اصلی از زیر زمین عبور می کنند بهتر است برای جانمایی شیر برقی از محظه شیر (Valve Box) استفاده کنید. استفاده از محفظه شیر کمک می کند تا شیر های برقی کمتر در معرض آسیب باشند. فراموش نکنید که مسیری را برای خروج آب از محفظه شیر در نظر بگیرید تا در صورت رخ دادن بارندگی، آب به نحوی از محفظه شیر خارج شود. پس از جاگذاری و نصب شیر برقی، رشته سیم های آن را از مسیری مطمئن به سمت دستگاه کنترلر آبیاری هدایت کنید. هنگام این کار دقت کنید که تا حد ممکن مسیر حرکت سیم ها با آب تداخل نداشته باشند.

انواع کاربرد شیر برقی

شیر برقی به عنوان دستگاهی برای قطع و وصل کردن جریان سیالات کاربرد های گوناگونی در صنعت و کشاورزی دارد. از کاربرد های آن می شود به کنترل جریان آب در مسیر لوله های آبیاری و آبرسانی اشاره کرد. در گلخانه ها و انواع فضای سبز برای هوشمند سازی سیستم آبیاری مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، در کنار کشاورزی بسیاری از صنایع دیگر از مزیت ها و کاربرد های این دستگاه بهره می برند. در صنایع روغن سازی، نفت، گاز و همچنین پالایشگاه ها از شیر برقی در دستگاه های مختلف صنعتی استفاده می شود.

انواع شیر برقی آبیاری

نگهداری و افزایش طول عمر شیر برقی

برای افزایش طول عمر و نگهداری از شیر برقی بهتر به چند نکته توجه کنید.

  1. میزان اختلاف ولتاژ: به خاطر داشته باشید که قبل نصب شیر برقی به جریان برق، باید به مشخصات نگاشته شده بر روی بدنه شیر نگاهی بندازید. برخی از شیر های برقی با جریان برق 220 ولت و برخی دیگر با جریان برق 24 ولت راه اندازی می شوند. در صورت اشتباه وصل کردن شیر به جریان برق اشتباهی ممکن آسیب های جدی به شیر وارد شود.
  2. برق مستقیم و متناوب: به یاد داشته باشید که بعضی از شیر برقی ها از برق متناوب و برخی دیگر از آن ها از برق مستقیم استفاده می کنند (برق AC و DC). لازم است تا توجه کنید که برای هر شیر برقی، جریان مورد نیاز آن را اختصاص دهید تا به مشکل برنخورید. اتصال اشتباه ممکن است باعث از بین رفتن یا صدمه جدی دستگاه بشود.
  3. دمای کارکرد مناسب: فراموش نکنید که شیر برقی از قطعات کوچک و بزرگی ساخته شده است که در صورت آسیب دیدن هر کدام از آن ها ممکن است عملکرد کلی شیر مختل شود. با توجه به این نکته، اجازه ندهید تا شیر در دما های خیلی بالا یا خیلی پایین به کار گرفته شود تا از آسیب های احتمالی دور بماند. باقی ماندن آب در بدنه ی شیر برقی و یخ زدن قطعات شیر در فصول سرد سال ممکن است باعث شکستن و یا از بین رفتن قطعات دستگاه شود. به همین دلیل بهتر است شیر ها را در مکانی قرار دهید تا از یخ زدگی در امان باشند یا حتما پیش از شروع فصل سرما، آب موجود در شیر را تخلیه کنید.
  4. فشار عملکرد بهینه: پیش از نصب شیر برقی، از قابلیت شیر در کارکردن زیر فشار مورد نظر اطمینان حاصل کنید. در صورتی که فشار موجود در لوله ها بیشتر از فشار کارکرد اسمی دستگاه باشد می تواند به قطعات داخلی دستگاه صدمه بزند و آن را از کار بیندازد. در صورتی که فشار موجود در لوله بالا تر از فشار کارکرد دستگاه است می توانید از انواع شیر های فشار‌شکن برای کنترل فشار سیال استفاده کنید. .

کارخانه های تولید کننده شیر برقی

مراحل بسیاری از طراحی تا تولید یک دستگاه شیر برقی نیاز است که طی شود تا محصول با کیفیت و بدون نقصی به دست مصرف کننده برسد. شیر های برقی به واسطه حساسیت بالایی که در سیستم های مختلف به ویژه سامانه های آبیاری دارند، باید از استاندارد های بالایی برخوردار باشند. همین موضوع سبب شده تا تولید کننده های محدودی این توانایی را داشته باشند که سراغ تولید این دستگاه هوشمند و با ظرافت بروند. از میان تولید کننده های مختلف، شرکت ایتالیایی رین (RAIN) به عنوان یکی از کارخانه های محبوب و با کیفیت در تولید شیر برقی، نامی آشنا برای مصرف کنندگان این محصول است.

کیفیت بالای شیر برقی رین سبب شده تا سهم زیادی در بازار فروش تجهیزات هوشمند آبیاری داشته باشد. از این رو توانسته است نام خودش را به عنوان یک تولید کننده با کیفیت در ذهن مصرف کنندگان جهانی ثبت کند.