کدام تایمر آبیاری را انتخاب کنیم؟
در راستای اتوماتیک کردن آبیاری دو راه پیش روی ماست:
- 1- استفاده از تایمرهای آبیاری
- 2- استفاده از شیر برقی و کنترلر
با توجه به نصب و بهره برداری راحت تایمرهای آبیاری و عدم نیاز آنها به کابل کشی و یا لوله گذاری، پیشنهاد ما برای آبیاری فضاهای سبز کوچک در مقیاس بام سبز، دیوار سبز، تراس سبز، ویلاها و حیاط منازل، استفاده از تایمرهای آبیاری است که به سادگی روی شیر اصلی ساختمان وصل شده و با دریافت طیف متنوعی از برنامه های آبیاری نیاز کاربر را بر طرف میکند.
با استفاده از تایمرهای آبیاری:
- راندمان آبیاری افزایش می یابد.
- از هدر رفت آب جلوگیری می شود.
- در زمان آبیاری نیازی به حضور شخص در محل نمی باشد و مدت زمان آبیاری را می توان متناسب با نیاز گیاه تنظیم کرد.
در این مقاله به معرفی انواع تایمرهای آبیاری موجود در بازار ایران میپردازیم تا بهترین انتخاب را انجام دهید:
1-تایمرهای آبیاری مکانیکی، تایمرهای آبیاری هستند که نیاز به باتری ندارند و مانند تایمرهای اجاق گاز، کوک شده و بعد از زمان مقرر شیر آب را قطع میکنند. این تایمرها برنامه آبیاری نمیگیرند و فقط عملکرد دستی دارند. اصولا این تایمرهای کوچک دارای تحمل فشار و آبدهی پایین هستند. این تایمرها ارزان ترین تایمرهای آبیاری موجود در بازار هستند ولی با توجه به عملکرد محدود این تایمرها موارد مصرف آنها نیز محدود می باشد.
2- تایمر های آبیاری آنالوگ، ساده ترین تایمر آبیاری باتری خور موجود در بازار ایران، هستند که عملکرد آن چرخ دنده ای می باشد. این تایمرهای آبیاری صفحه دیجیتال ندارند و بازه برنامه های آبیاری قابل تنظیم در این تایمرها نسبت به دیگر تایمرها محدودتر می باشد. اما با توجه به مناسب بودن قیمت این تایمرها و فشاری کاری بسیار پایین آنها گزینه مناسبی برای آبیاری فضاهای سبز خانگی مثل تراس سبز، دیوار سبز و بام سبز می باشند.
تایمرهای معرفی شده در بالا، تایمرهای چرخ دنده ای یا به اصطلاح تایمرهای آبیاری آنالوگ موجود در بازار ایران می باشند که داراری عملکرد تقریبا مشابهی هستند. با توجه به این که عملکرد این نوع تایمرها چرخ دنده ایست نیاز به فشار بالای 1 بار برای باز شدن ندارد بنابراین میتوان در فضاهای سبزی که امکان گذاشتن پمپ و تامین فشار وجود ندارد از این تایمرها استفاده کرد.
از جمله ویژگیهای مشترک این تایمرهای آبیاری:
- دارای ورودی 3/4 اینچ. و خروجی 3/4 همراه با اتصال سرشلنگی .
- انتخاب مدت زمان آبیاری از 0 تا 120 دقیقه.
- انتخاب دور آبیاری از یک ساعت تا یک هفته.
- تحمل دمای محیط تا 40 درجه.
تایمرهای آبیاری آنالوگ معرفی شده در بالا ، در یک سال اخیر در بازار ایران موجود بودند. البته دسترسی به برخی از این تایمرها از جمله Aqua محدود شد. وشرکت وارد کننده به تامین دوباره محصول اقدام نکرده است و همچنین در مورد تایمرهای LTD و KCASA که هیچ کاتالوگ فنی از محصول توسط کمپانی وارد کننده ارائه نشده، در جدول زیر بر اساس اطلاعات در دسترس به مقایسه این تایمرها میپردازیم.
تایمرهای آنالوگ اصولا به صورت تک خروجی در بازار هستند، فقط شرکتهای بهکو و آکوا از این مدل تایمرهای آنالوگ در مدل دو خروجی هم تولید کردند که در حال حاضر هیچ یک از این دو مدل دو خروجی در بازار ایران موجود نیست و شرکت وارد کننده بهکو نیز اعلام کرده که تولید مدل دو خروجی آن توسط کمپانی سازنده متوقف شده است.
نتیجه تحقیق و بررسی کارشناسان فنی ما که برگرفته از اطلاعات ارائه شده از شرکتهای وارد کننده این محصولات است، نشان داد که تمامی تایمرهای آبیاری موجود در بازار ایران، در چین یا تایوان تولید میشوند. در این بین تایمر آبیاری Zero، توسط کمپانی معتبر ایتالیایی Rain طراحی و تست شده است که این کمپانی تولید کننده محصولات گسترده ای در زمینه آبیاری و به خصوص آبیاری هوشمند می باشد.
3- تایمرهای دارای صفحه دیجیتال با عملکرد شیرهای برقی، تایمرهای بعدی که معرفی میکنیم تایمرهای آبیاری هستند که بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفته اند، این تایمرها دارای عملکرد شیرهای برقی یا سلونوئید ولوها هستند که اصولا دارای صفحه دیجیتال می باشند. برای راه اندازی این تایمرها نیازمند فشار کاری حداقل 1/5 الی 2 بار هستیم. بنابراین برای فضاهای سبز شهری یا باغات و ویلاهایی که پمپ برای تامین این فشار را دارند مناسب است. علاوه براین این تایمرها از لحاظ تحمل فشار و میزان آبدهی هم از تایمرهای مدل آنالوگ بالاتر هستند بنابراین برای فضاهای سبز بزرگتر از تراس و دیوار و بام سبز هم کاربرد دارند.
نکته دیگری که این باعث محبوبیت این تایمرها شده، تنوع گسترده در انتخاب برنامه آبیاری می باشد. علاوه بر این داشتن صفحه نمایش باعث سهولت در تنظیم تایمر آبیاری می شود. در ادامه تایمرهای آبیاری دیجیتالی که در چند سال اخیر در بازار ایران کابرد داشتند را معرفی میکنیم:
در بین تایمرهای بالا، تایمر آبیاری ورسک و روتکس، دارای عملکرد مشابهی هستند، این تایمرها بر اساس زمان شروع و اتمام آبیاری در هر یک از روزهای هفته تنظیم می شوند. به این ترتیب که برای هر یک از روزهای هفته، زمان شروع و زمان اتمام آبیاری را میتوان مشخص کرد از جمله مزایای این تایمرها،تنظیم برای مدت زمان بالای آبیاری هست اما با توجه به برنامه های روتین آبیاری اصولا زمان آبیاری بیشتر از 4الی 5 ساعت نخواهد بود. این دو تایمر تا 16 برنامه در روز را دریافت میکنند و شما میتوانید برنامه آبیاری مورد نیاز تنظیم شده را به هر یک از روزهای هفته تخصیص دهید. جنس بدنه این دو تایمر برای تحمل فشارهای بالا طراحی نشده و حداکثر فشار تحملی این دو تایمر بالاتر از 4 بار نخواهد بود و میزان آبدهی آن نیز نسبت به تایمرهای دیگر محدود است. منبع تامین انرژی این دو تایمر دو عدد باتری AA می باشد.
تنظیم بقیه تایمرهای آبیاری معرفی شده بر اساس زمان شروع آبیاری، مدت زمان آبیاری و دور آبیاری می باشد. به این ترتیب که ساعتی از روز که قرار است تایمر آبیاری شروع به کار کند را به عنوان start time در تایمر تنظیم میکنیم.
مرحله بعد مدت زمان آبیاری که است که بسته به نوع تایمر آبیاری این زمان متفاوت می باشد. مرحله آخر هم انتخاب دور آبیاری است که هرچند وقت یک بار آبیاری در بازه تعیین شده صورت بگیرد. که این گزینه نیز در تایمرهای مختلف متفاوت است. در زیر تفاوت مقدار هر یک از این پارامترها را در تایمرهای آبیاری معرفی شده نشان خواهیم داد:
Gardena :Claber:
- ورودی و خروجی 3/4 اینچ ورودی 3/4 و 1 اینچ، خروجی 3/4 اینچ
- منبع انرژی: یک عدد باتری کتابی 9 ولت منبع انرژی:یک عدد باتری کتابی 9 ولت
- مدت زمان آبیاری:از 1 دقیقه تا 23 ساعت و 59 دقیقه مدت زمان آبیاری: از 1 دقیقه تا 1 ساعت و 59 دقیقه
- دور آبیاری:2 بار در روز یا 1 بار در هفته با تعیین روزهای هفته. دور آبیاری: هر 2 یا 3 روز یک بار یا بر اساس روزهای هفته
- تحمل فشار: تا 5 بار تحمل فشار: تا 12 بار
- حداکثر میزان آبدهی: 35 لیتر بر دقیقه حداکثر میزان آبدهی: 40 لیتر بر دقیقه
Agro:
- ورودی و خروجی 3/4 اینچ
- منبع انرژی: 2عدد باتری AA
- مدت زمان آبیاری: از 1 تا 59 ثانیه یا 1 دقیقه تا 300 دقیقه
- دور آبیاری: از یک ساعت الی 15 روز.
- تحمل فشار: تا 4 بار
- حداکثر آبدهی: 35 لیتر بر دقیقه
نکته قابل توجه در مورد این تایمر،گستردگی بازه های مدت زمان آبیاری و دور آبیاری است. این نکته مثبت در واقع در روند آبیاری شما آنچنان تاثیری ندارد. چون در واقع به ندرت پیش می آید که شما در آبیاری باغات، تراس، دیوار و بام سبز به مدت آبیاری کمتر از 1 دقیقه و یا دور آبیاری کمتر از 12 یا 6 ساعت نیاز داشته باشید. تنها در سیستمهای مهپاش شما نیازمند مدت زمان آبیاری بر حسب ثانیه هستید که در این صورت دور آبیاری شما باید بر اساس دقیقه باشد پس این تایمر آبیاری چینی Agro مناسب سیستمهای مه پاش نمی باشد. در مقاله های بعدی در این سایت، تایمرهای مخصوص سیستم مهپاش را معرفی میکنیم.
- ورودی 3/4 و 1 اینچ،. خروجی 3/4 اینچ ورودی 3/4 و 1 اینچ،. خروجی 3/4 اینچ
- منبع انرژی: دو عدد باتری AA منبع انرژی: باتری لیتیوم قابل شارژ که روی دستگاه نصب است
- مدت زمان آبیاری: 1 تا 240 دقیقه مدت زمان آبیاری: 1 تا 240 دقیقه
- دور آبیاری: از 6 ساعت تا 15روز دور آبیاری: از 6 ساعت تا 15روز
- تحمل فشار: تا 8 بار تحمل فشار: تا 10 بار
- حداکثر میزان آبدهی: 40 لیتر بر دقیقه حداکثر میزان آبدهی: 40 لیتر بر دقیقه
Orbit
- ورودی و خروجی 3/4 اینچ
- منبع انرژی: 2عدد باتری AA
- مدت زمان آبیاری: از 1 تا 240 دقیقه
- دور آبیاری: از 6 ساعت الی 7 روز.
- تحمل فشار: تا 8 بار
- حداکثر آبدهی: 35 لیتر بر دقیقه
دربین تایمرهای آبیاری دیجیتالی که در بالا معرفی شده تفاوتهایی بین مدت زمان و دوره آبیاری مشاهده کردیم. شاید این تفاوت شما را گیج کند. اما در نظر داشته باشید که با توجه به نیاز آبی گونه های گیاهی مختلف به کار رفته در باغات، ویلاها، تراس، دیوار و بام سبز و اصول روشهای آبیاری بارانی و قطره ای ،بغیر از موارد بسیار نادر، هیچگاه مدت زمانی آبیاری کمتر از یک دقیقه و دور آبیاری کمتر از 12 ساعت یا یک روز نخواهد بود. بنابراین مطمئن باشید که بیشتر تایمرهای آبیاری بالا نیاز آبیاری گیاه شما را برآورده خواهند کرد. پس برای انتخاب نوع تایمر به نکات مهمتری از جمله کمپانی سازنده، تحمل فشار، مقاومت و جنس بدنه و راحتی کار با تایمر و در دسترس بودن آن در بازار ایران و.... توجه کنید. در جدول زیر به مقایسه این پارامترها می پردازیم:
پیشنهاد ما به شما عزیزان در درجه اول توجه به موجود بودن تایمر آبیاری انتخابی در بازار ایران است، بسیاری از این تایمرها در بازه زمانی خاصی وارد شده اند اما اکنون شرکت وارد کننده به دلایلی نسبت به واردات ادامه دار تایمر آبیاری اقدام ننموده است. این تایمرها در جدول بالا با ستاره قرمز نشان داده شده اند ، بعضی از این تایمرها در بازار ایران به صورت محدود موجود است و مشخص نیست که آیا وارادات آن ادامه دار خواهد بود یا خیر که در جدول بالا با ستاره نارنجی مشخص شده است و تایمرهایی که ستاره طلایی دارند توسط یک مجموعه یا شرکت خاص وارد شده به این ترتیب شما میتوانید از پشتیبانی پس از فروش بهره مند گردید. تمامی تایمرهای موجود در این سایت از محصولات کمپانی های معتبر اروپایی بوده و فیلمهای آموزشی و دستورالعملهای فارسی نصب و بهره برداری با بیان تمام جزئیات موجود می باشد.
در درجه دوم برای داشتن تایمری با طول عمر بالا، جدا شدن صفحه نمایش از بدنه تایمر آبیاری، داشتن درب محافظ صفحه و رزوه گالوانیزه مهم است.
در درجه سوم برای سهولت کار با تایمر، داشتن صفحه نمایش بزرگ و شب نما به کمک شما خواهد آمد.
در نهایت اگر میخواهید هزینه و دغدغه تعویض باتری را نداشته باشید میتوانید از تایمرهایی که باتری قابل شارژ دارند استفاده کنید.
- شایان ذکر است در میان تایمرهای بالا، تایمرهای Orbit، Amico, Amico R, Claber و Gardena دارای مدل دو خروجی با همین ویژگیهای فنی می باشند.
در این قسمت از مقاله تایمری را به شما معرفی میکنیم که علی رقم نداشتن صفحه دیجیتال که انتظار میرود عملکرد آن چرخ دنده ای باشد. اما همانند تایمرهای دیجیتال عملکرد سلونوئید ولو دارد. تایمر آبیاری Click در هیچ یک از دسته بندی های بالا قرار نمیگیرد. این تایمر 12 برنامه مستقل با مدت زمان آبیاری 2، 5 ،10 و 15 دقیقه و با دور آبیاری 12، 24 و 48 ساعت. را دریافت میکند.
با استفاده از این تایمر به راحتی یک کلیک کردن میتوانید برنامه آبیاری مورد نظر خود را روی تایمر آبیاری تنظیم کنید.
ویژگیهای فنی تایمر:
- ورودی و خروجی 3/4 اینچ
- منبع انرژی: 2عدد باتری AAA
- مدت زمان آبیاری: از 2 تا 15 دقیقه
- دور آبیاری: از 12 الی 48 ساعت
- تحمل فشار: تا 4 بار
- حداکثر آبدهی: 20 لیتر بر دقیقه
نکات بسیار مهمی که در نگهداری تایمرهای آبیاری از هر مدل و هر برندی برای بالا رفتن طول عمر تایمر آبیاری باید رعایت کنید:- در فصول سرد سال و در زمان بارش برف و یخبندان تایمر آبیاری را جدا کنید چون ممکن است سرما باعث ترک خوردن بدنه دستگاه شود.
- برای اینکه تایمر به درستی عمل کند نیاز به یک فشار حداقلی پشت تایمر می باشد. این میزان فشار در تایمرهای مختلف متفاوت است. پس باید به در خصوص دستگاه اطلاعات فنی کافی داشته باشیم.
- از فیلترهای کوچک اسکرین یا توری قبل از ورود آب از منبع اصلی به تایمر استفاده کنید تا خروجی دستگاه دچار گرفتگی نشود.
- قبل از تنظیم برنامه مورد نظر روی تایمر ، در حالت دستی آزمایش شود.
- استفاده از اتصالات پلیمری (نه گالوانیزه) اگر تایمر شما دارای اتصال ورودی و خروجی پلیمری است.
- رعایت رنج تحملی فشار و آبدهی تایمر با توجه به اطلاعات فنی.
در مطالب بعدی در قسمت مقالات همین سایت به سیستمهای مه پاش و تایمرهای مناسب آن و همچنین تایمرهای بلوتوث و اینکه آیا اصولا تایمرهای بلوتوث کارایی دارند یا خیر و نیز تایمرهای ایرانی و میزان رضایت کاربران از آنها میپردازیم.
تجربه خود از استفاده از تایمرهای آبیاری را برای ما بنویسید.